Op Hemelvaartsdag is een eeuwenoude unieke traditie te zien tijdens de traditionele broodweging bij Muldersfluite . Op donderdag 18 mei worden weer roggebroden gewogen en geveild voor een goed doel. Dat gebeurt aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem.
Sinds 1529 mochten alleen boeren die eigenaar waren van een boerderij op de Markegronden van het Gooy, Dunsborg en op de Zellemmer-Hattemermarke plaggen en turf steken. Ze moesten dan jaarlijks op Hemelvaartsdag een roggebrood van minstens 22 pond leveren bij de Dunsborger molen. Dit brood was bestemd voor de armen in de gemeente. Die dag bij de Muldersfluite groeide uit tot jaarlijkse feestdag van de Markegenoten(fluite is kermis). Bouwlieden op de Zelhemmer-Hattemermarke leverden ‘s maandags na Hemelvaart hun brood op de Zelhemse brink.
Traditioneel vindt de broodweging ieder jaar op Hemelvaartsdag plaats bij de Muldersfluite. Blaaskapel met boerendansers en rijtuig van de burgemeester lopen voorop. Dan volgen paard en feestelijk versierde wagen met daarop de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden. Onder toeziend oog van Goudse pijp rokende notabelen, burgemeester, veilingmeester en weger worden de grootste broden gewogen en onder de toeschouwers geveild. Daarna worden ook de andere broden verkocht voor het goede doel. De gever van het grootste brood krijgt ook nu nog die 2 flessen wijn.
© Foto: Arno Wolsink