Mag er op De Kalenberg in Barchem wel of geen natuurbegraafplaats komen? Daar kijkt de Raad van State in Den Haag deze maandag naar. De gemeente Lochem stemde vorig jaar in met een wijziging van het bestemmingsplan, zodat een begraafplaats in het bosgebied mogelijk is. Bewoners zijn echter tegen de komst van de begraafplaats, zo schrijft Omroep Gelderland.

De Kalenberg is een kleine berg aan de rand van Barchem. Inwoners uit Barchem en toeristen fietsen of wandelen er. De beheerder van het landgoed wil de natuur op de berg zo goed mogelijk onderhouden, maar heeft daar geld voor nodig. Het enige plan om de natuur op de berg de komende zestig jaar te onderhouden, is – volgens hem – door er een natuurbegraafplaats te ontwikkelen.

Het bestuur van Landgoed de Kalenberg is al zeven jaar bezig met het plan een bosbegraafplaats met 750 graven te realiseren op de Kalenberg. Tegenstanders hebben daar een naar gevoel bij: “Het kan wel bosbegraafplaats heten, maar het blijft een begraafplaats. Er komen rouwstoeten, er komen lijkwagens en er komen rouwenden. En daar waar je voor je plezier gaat wandelen, wil je dat niet. Het gebied gaat iets sombers krijgen”, zei Dorien van der Horst, één van de omwonden, eerder.

Foto: Omroep Gelderland