Erfgoedcentrum Zutphen (gemeente Zutphen) heeft donderdag de samenwerking met drie erfgoedinstanties in de gemeente voor de komende jaren bestendigd. Afvaardigingen van het Open Monumentendagcomité Zutphen, Het Gilde en Zutphense Pracht hebben donderdag de nieuwe overeenkomsten ondertekend.

In Zutphen is veel aandacht voor ons erfgoed en daar is het gemeentebestuur blij mee. Een belangrijk deel van die aandacht wordt gegenereerd door vrijwilligers; met de voortdurende inzet van onze inwoners en betrokken organisaties wordt veel werk verzet in onderzoek, publiciteit en monumentenbezoeken. Het Open Monumentendagcomité, Het Gilde Zutphen en Zutphense Pracht doen dat op uiteenlopende wijzen: het Open Monumentendagcomité zorgt jaarlijks voor bruisende Open Monumentendagen in het tweede weekend van september, de monumentgidsen van het Gilde Zutphen ontvangen jaarlijks tienduizenden bezoekers in monumenten die de gemeente openstelt en Zutphense Pracht maakt twee keer per jaar een mooi tijdschrift over erfgoed in Zutphen. Afspraken hierover met het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen lopen al langer, maar het was tijd om ze te vernieuwen.

Voordat de wethouder zijn handtekening onder de overeenkomsten zette, benadrukte hij daarom nog eens hoe belangrijk de samenwerking is. “Laten we het vooral met zijn allen doen en zorgen dat iedereen die hier komt in elk geval in aanraking is gekomen met óf een verhaal óf een human intereststory of een monument, zodat we over een paar jaar echt kunnen zeggen dat Zutphen de geschiedenishoofdstad van Gelderland is” aldus wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen.

© Foto: Patrick van Gemert