In september overhandigde wethouder Marja Eggink de eerste Lochemse vredesprijs aan Handwerklab Mix & Stitch. Zij overhandigde het lab symbolisch een vredesboom. Uit handen van Arjan Klein Hazebroek van Pax Lochem kreeg Mix & Stitch een stenen beeldje van twee duiven. ”Nu het jaargetijde geschikt is om een boom te planten, geven we de vredesboom samen een mooie plek in Lochem” aldus wethouder Marja Eggink. Woensdag plantte Circulus in het bijzijn van een afvaardiging van Handwerklab Mix & Stitch, Pax Lochem werkgroep Vredesweek en de gemeente een Tetradium daniellii oftewel bijenboom bij de Nieuwe Begraafplaats in Lochem.

Inwoners of organisaties uit de gemeente Lochem die zich inzetten voor vrede en een vreedzame samenleving maken kans op deze prijs. Een jury buigt zich over de ingediende initiatieven en kiest daaruit een winnaar. De jury maakt de winnaar elk jaar in september bekend. De prijsuitreiking is in de Vredesweek. Bij de beoordeling spelen onder meer mee: gerechtigheid, (mede)menselijkheid, solidariteit, geweldloosheid, respect, verdraagzaamheid, non-discriminatie, barmhartigheid, moed en daadkracht. De initiatieven moeten bovendien anderen kunnen inspireren.

Deelnemers aan het handwerklab komen iedere veertien dagen bij elkaar in het Stadshuus van Lochem. Dit initiatief verdient dit jaar de Vredesprijs omdat iedereen welkom is om kunde en kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren. Het verbindt mensen van verschillende komaf en kent een sterk sociaal karakter. Het initiatief heeft ook zeker uitstraling buiten de muren van het Stadshuus. Respect, non-discriminatie, inspiratie, en solidariteit zijn elementen die een bijdrage leveren aan een vreedzame samenleving met begrip voor elkaar.

© Foto: gemeente Lochem