© Foto: RTV Ideaal (archief)

Tijdens de lintjesregen voor koningsdag 2024 kregen maar liefst 6 bijzondere inwoners uit de gemeente Doetinchem een koninklijke onderscheiding van burgemeester Mark Boumans. Het gaat om de volgende inwoners:

Mevrouw Emaus uit Doetinchem
Al ruim 25 jaar zet mevrouw Emaus zich in als vrijwilliger voor verschillende organisaties in sport, politiek en maatschappelijk welzijn. Sinds 1998 vervult mevrouw Emaus de rol van secretaris bij stichting Gasthuisfonds Doetinchem. Haar netwerk heeft het Gasthuisfonds subtiel onder de aandacht gebracht bij instanties. Maar ook bij personen die zich inzetten voor inwoners met problemen waar de stichting mogelijk hulp kan bieden. Van 2002 tot 2015 was mevrouw Emaus secretaris bij Volleybalvereniging Orion. Ze was efficiënt en een verbindende factor binnen bestuur en vereniging. Ze nam taken volledig op zich en documenteerde besprekingen met veel aandacht. Ook in de politiek was mevrouw actief. Ze was lid van CDA Doetinchem tussen 2014 en 2021. Haar focus lag op het belang van de lokale samenleving. Een kloof tussen burgers en politiek wilde ze niet. Daarom zorgde ze ervoor dat beslissingen ten goede kwam aan de inwoners van Doetinchem.

De heer van Bree uit Doetinchem
De heer Van Bree heeft zich van 2004 tot 2023 ingezet bij Slachtofferhulp Nederland. Zijn inzet was belangrijk voor de kwaliteit van Slachtofferhulp. Zelfs tijdens de avondurenstond hij paraat om hulp te bieden. Zijn werkzaamheden bestonden uit het begeleiden van slachtoffers, nabestaanden en getuigen van verkeersongevallen en misdrijven. De heer Van Bree bood niet alleen praktische ondersteuning, maar ook psychosociale hulp. Zijn collega bij Slachtofferhulp spreekt vol lof over hem: ‘Ik vind hem een prachtig mens, met hart voor de zaak.’

Mevrouw van Iersel-van Rossum uit Doetinchem
Mevrouw van Iersel is een vrijwilliger die sinds 1986 haar bijdrage levert aan verschillende organisaties in onze gemeente. Sinds 1986 bezoekt mevrouw van Iersel met een boekenkar de patiënten in het Slingeland Ziekenhuis. Haar enthousiasme en aandacht voor patiënten maken deze ontmoetingen speciaal. Het aantal uren dat ze zich heeft ingezet voor het ziekenhuis is ontelbaar. Op Kasteel Huis Bergh is mevrouw sinds 1996 een gids en suppoost. Ze verwelkomt gasten en verzorgt rondleidingen met passie. Haar uitleg over het kasteel, de bewoners, de bouwgeschiedenis en de kunstcollectie maakt haar een gewaardeerde collega. Sinds 2000 speelt mevrouw ook een belangrijke rol als bestuurslid en hoofdbezoekwerk binnen De Zonnebloem. Haar betrokkenheid en inzet verdienen een Koninklijke onderscheiding.

Mevrouw van Lingen uit Doetinchem
Mevrouw van Lingen draagt sinds 2000 de verantwoordelijkheid van mantelzorger voor haar 101-jarige moeder. Door haar zorg kan haar moeder veilig thuis wonen. Deze toewijding verdient een waardering.
Sinds 2002 vervult mevrouw van Lingen ook de rol van voorzitter bij de Rijvereniging en ponyclub Hengelo. Tijdens moeilijke periodes heeft ze geknokt voor het voortbestaan van de Rijvereniging en ponyclub. En dat tegelijkertijd met haar taken als mantelzorger.

Mevrouw Booman en de heer van der Horst uit Doetinchem
Het echtpaar mevrouw Booman en de heer van der Horst zijn sinds 1999 pleegouders bij William Schrikker Gezinsvormen, naast hun eigen drie kinderen. De heer van der Horst vroeg een lintje aan voor zijn vrouw, mevrouw Booman. Hij wist niet dat er ook voor hem een lintje is aangevraagd. Zo ontstond deze duo-uitreiking. Aanvragers van het lintje zeggen het volgende: ‘ze zijn een echt team met een goede en stabiele rolverdeling. Ze doen wat nodig is voor het pleeggezin, met volle overgave.’Mevrouw Booman en de heer van der Horst blijven beschikbaar voor hun pleegkinderen, zelfs nadat deze officieel geen pleegkinderen meer zijn.

© Foto: gemeente Doetinchem