Jaarlijks wordt op 2 maart herdacht dat 46 mannen in een tarweveld aan het Rademakersbroek bij Varsseveld zijn geëxecuteerd. Een herdenking waar altijd veel inwoners, leerlingen van basisschool De Meeander uit Heelweg en andere belangstellenden bij aanwezig zijn. Vanwege de coronamaatregelen die van kracht waren tijdens de voorbereidingen, is besloten om de herdenkingsbijeenkomst dit jaar in aangepaste vorm te laten plaatsvinden. Zonder publiek, maar samen met het Nationaal Onderduikmuseum en de gemeente Aalten.

Er worden op woensdag 2 maart om 11.00 uur kransen gelegd, namens de gemeentebesturen van beide gemeenten, door burgemeester Otwin van Dijk en locoburgemeester Martin Veldhuizen en kinderburgemeester Jurre Tadema van de gemeente Aalten. Ook vertegenwoordigers van basisschool De Meeander in Heelweg (die het monument hebben geadopteerd), Varssevelds Belang en het Nationaal Onderduikmuseum leggen een bloemstuk bij het monument.

Aansluitend aan de bloemlegging wordt een bijzondere expositie ‘Geef de namen een gezicht’ geopend in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Het resultaat van jarenlang onderzoek.
Het drama bij het Rademakersbroek heeft nooit echt landelijke bekendheid gekregen. In deze expositie wil het Nationaal Onderduik Museum hier verandering in brengen door de 46 mannen, die in leeftijd varieerden tussen de 18 en 65 jaar oud, een ‘gezicht’ te geven. Het uitgebreide verhaal achter het monument bij Rademakersbroek is te lezen op de website van gemeente Oude IJsselstreek.

Foto: De 46 van het Rademakersbroek