Uit alle hoeken van de Achterhoek zijn woensdagochtend boeren vertrokken voor het landelijke protest in Stroe op de Veluwe. De agrariërs komen daarmee massaal in actie tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet voor ogen heeft.

“Alleen kun je niks, maar met z’n allen hebben we macht”, zegt Roel Wikkerink uit Sinderen, hij is een van de tientallen agrariërs die met een trekker op pad ging vanuit Silvolde. De groep van ongeveer zestig trekkers reed van daaruit richting Doesburg, waar nog meer boeren uit de regio aansloten bij de groep. “Dat geeft wel een kick”, zegt Wikkerink. “Ik ben een keer met de trekker naar een protest in Den Haag gereden, dat was ook een bijzonder gevoel. Dat je met z’n allen zoiets kan doen. En nu vandaag weer, dat wordt geweldig.”

Naast de groepen trekkers gingen Achterhoekers ook op andere manieren naar het boerenprotest in Stroe. Zo vertrok melkveehouder Meike Lubbers met een touringcar vanuit Silvolde. “Wij gaan een sectorplan presenteren”, zegt zij over het doel van de actiedag. “Een plan waar wij als boeren mee kunnen leven en waarmee we net zoveel stikstof gaan reduceren. Een plan waar Den Haag niet omheen kan, hoop ik…”

In Stroe belooft het een grote drukte te worden met boeren uit het hele land. “Ik verwacht een gemoedelijke sfeer”, zegt Lubbers, die aangeeft contact met de politie te hebben gehad. “Ze hebben geen ME ingezet en geen Romeo’s (undercoveragenten, red.). Dan zal de sfeer minder bedreigend zijn dan bijvoorbeeld bij een actie in Den Haag. Ik verwacht dat het best wel gezellig is daar.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8