Achterhoekse boeren zijn maandag aangesloten bij een boerenprotest in Oosterhout waar een bedrijventerrein wordt geblokkeerd. Ze geven aan te blijven staan tot de landelijke stikstofplannen van tafel gaan.

“Totdat ze met de witte vlag naar buiten komen en de stikstofwet intrekken, blijven wij hier staan”, meldt een van de Achterhoekse actievoerders die maandag met zijn trekker naar Oosterhout is afgereisd. Volgens de actievoerder staan er ongeveer honderd trekkers, waarvan tientallen uit de Achterhoek. Ze blokkeren daar de toegang naar industriepark Park15. Vanaf de snelweg A15 kunnen vrachtwagens niet meer bij de bedrijven komen, waaronder het distributiecentrum van supermarkketen Lidl.

De blokkade bij Oosterhout is een van de boerenacties die maandag wordt georganiseerd, na een overleg tussen boeren afgelopen weekend. Ze zijn van plan in ieder geval meerdere dagen door te gaan met de blokkade. Aan het eind van de maandag zouden er andere boeren klaarstaan om de huidige actievoerders af te lossen.

Volgens de actievoerder gaat het er maandag gemoedelijk aan toe. “Hier is nu alles rustig, ook agent Toon Ruiken is ter plaatse”, zegt de actievoerder over de situatie in Oosterhout, die niet weet of er meer politie komt. “We zetten de barbecue aan en dan zien we het wel.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8