De milde winter helpt Achterhoekse ondernemers de energiekosten een beetje in toom te houden. Energiebedrijven beloven dalende prijzen in het voorjaar, maar de langere termijn brengt vooral vraagtekens. Is er wel genoeg energie? Bakker Remy Ooink heeft een bakkerszaak in Eibergen en komt sinds 1 januari op heel onregelmatige tijden uit zijn bed, zo schrijft Omroep Gelderland.

Hij bakt namelijk als de energieprijzen op zijn laagst zijn. Nieuwe, energiezuinige ovens, timers op apparaten én iedere dag een wekker die op een ander moment afgaat; Remy doet er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. “Ik werkte er juist naar toe om iedere dag om 7.00 uur te beginnen met bakken, maar nu sta ik soms midden in de nacht op. Met een jong gezin is dat niet ideaal.”

Tot 1 januari betaalde hij jaarlijks 18.000 euro aan energiekosten. “Ik kreeg toevallig deze week een aanbod van een energiemaatschappij, maar als ik daar een contract zou afsluiten, dan teken ik voor mijn faillissement. Ik moet dan acht keer zoveel betalen en dat wordt dan heel erg moeilijk.” En dus houdt hij het bij flexibele tarieven die van uur tot uur variëren. Door het nemen van al deze maatregelen bespaart Remy iedere dag een paar tientjes.

© Foto: Omroep Gelderland