Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april vindt de 50ste Batavierenrace plaats, de grootste estafetterace ter wereld en het grootste studentenevenement van Nederland. Na drie jaar wachten vindt er weer een fysieke editie plaats. Ook deze lustrumeditie rennen circa 8500 studenten uit heel het land in estafette van Nijmegen naar Enschede. Radio Ideaal zendt het radioverslag van Bataradio live uit tussen Vrijdagavond 22:00 uur en zaterdagmiddag 12:00 uur.

Al 50 jaar is de Batavierenrace een begrip in de studentenwereld. Studenten rennen in teams van 25 lopers, 25 etappes, 16 mannen- en 9 vrouwenetappes. Zij leggen een afstand van ongeveer 175 km af. Toen het evenement begon werd er niet van Nijmegen naar Enschede gelopen, maar van Nijmegen naar Rotterdam. Door alle verkeersdrukte is de route al snel verlegd naar Enschede.

Luisteraars van Radio Ideaal hoeven niets te missen van het evenement. Bataradio zendt live uit op Radio Ideaal. Bataradio is de radiozender van de Batavierenrace en doet 25 uur lang verslag van de sfeer en de wedstrijd. Veertig studenten werken mee aan deze radio- en videoproductie, van DJ’s in de studio tot cameramensen op de motor. Het hoogtepunt van de uitzending vind ik de finish op de atletiekbaan op de campus van de Universiteit Twente. Daar staat 8500 studenten de laatste lopers aan te moedigen met daarbij het gebrul van de 150 motoren die hebben geholpen langs de route.

Foto: Bata Media