Het college van Winterswijk heeft de beslissing over het aantal bewoners van het azc in Winterswijk een week doorgeschoven. Gaat het aantal terug naar 400 vluchtelingen of krijgt de proef met 500 een permanent karakter? De keuze voor 500 vluchtelingen zou al gemaakt zijn, zeggen buurtbewoners tegen Omroep Gelderland.

Hoewel het voor het college een heikele zaak is, lijkt de kiem voor de vertraging van het besluit bij het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) te liggen. Wethouder Elvira Schepers en burgemeester Joris Bengevoord lijken voor een verlenging van de proef te kiezen en zullen aanvullende, strenge voorwaarden bij het COA hebben neergelegd. Met als doel de keuze voor 500 bewoners te rechtvaardigen bij de omwonenden.

Officieel wordt het besluit dinsdag genomen tijdens de vergadering van het college, maar een deel van de buurt heeft inmiddels begrepen dat de keuze is gemaakt. Het college kiest voor 500 vluchtelingen; enerzijds vanwege het humane aspect van de keuze, anderzijds om te voldoen aan de vraag vanuit Den Haag om in het hele land de grote toestroom van vluchtelingen op te vangen.

De uitdaging is nu om het besluit op een dusdanige wijze aan de omwonenden te presenteren, dat er draagvlak voor is. Een delegatie van de buurt wordt dinsdagavond geïnformeerd op het gemeentekantoor.

Foto: Omroep Gelderland