De petitie om sport als essentiële dienstverlening te erkennen en ook binnensportlocaties snel te openen, is al bijna 200.000 keer ondertekend. Sporten is van groot belang om fysiek en mentaal fit te blijven, zegt initiatiefnemer Ronald Wouters. “Mensen kunnen juist nu alle hulp gebruiken om weer in beweging te komen, dat is de beste booster voor gezondheid. Het goede voornemen van sportaanbieders is om alle Nederlanders daarbij te helpen.”

De ondertekenaars van de petitie vragen om een heroverweging van het individuele en maatschappelijke belang van sporten. Daarin worden zij gesteund door de Tweede Kamer. Die nam op 21 december unaniem een motie aan met de strekking dat sport als essentieel moet worden gezien in het licht van de coronamaatregelen. Niet alleen de fitnessbranche, maar juist óók de verenigingen, zwembaden, dansscholen en yogastudio’s. Kortom: alle plekken waar mensen aan hun gezondheid werken, benadrukt Wouters, naast initiatiefnemer van de petitie ook algemeen directeur van NL Actief, de branchevereniging van de fitnessclubs. “We zijn blij dat de Kamer de gehele sportsector wil openen. Nu het kabinet nog.”

Sportkoepel NOC*NSF concludeerde onlangs op basis van onderzoek dat door de lockdown 52% van de volwassenen en 62% van de jongeren minder is gaan sporten, of zelfs geheel gestopt is met sporten.