© Foto: REGIO8

Er komt voorlopig geen zonnepark in Barchem. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van de gemeente Lochem van maandagavond. De beslissing zorgt voor veel vreugde en opluchting in het dorp.

“Wij zijn natuurlijk blij en gelukkig”, aldus Hans Siemes, voorzitter van actiegroep Hobama (Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk). De vereniging strijdt al bijna vijf jaar tegen de komst van het zestien hectare groot zonnepark Bekenschot. De voorzitter verwacht niet dat de strijd nu ophoudt: “Ik vrees dat de aanvrager of grondeigenaar nog door gaat procederen.” Volgens Siemes is wel duidelijk geworden dat er niet genoeg draagvlak is in de gemeente: “Je merkt gewoon dat alle partijen niet voor de plannen zijn op deze locatie. Je voorkomt nu dat omwonenden opgezadeld worden met een industrieel bouwwerk.”

De grote vraag die maandagavond beantwoord moest worden was of er sprake is van een geheel nieuw plan, of dat de aanvraag nog valt onder het oude beleid. Het merendeel van de raad ziet het als een nieuw plan en dat betekent dat de vergunning moet worden afgewezen. “Het zonnepark komt echt op een totaal andere plek met andere kadastrale percelen dan aanvankelijk de bedoeling was”, aldus Anja Rouwenhorst, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Lochem. “Dat maakt voor ons dat wij tegen gaan stemmen en ook de participatie is niet verbeterd sinds 2020.”

De komst van een zonnepark lijkt voorlopig van tafel te zijn. Of er door de indiener van het plan, TPSolar, daadwerkelijk doorgeprocedeerd gaat worden en in welke vorm is nog niet duidelijk.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8