Ze waren zo trots als een pauw, de kloosterboeren. Slechts een paar weken geleden waren alle watergangen vol en was het grondwaterpeil op niveau. Maar nu vechten de boeren, die in het gebied ’t Klooster (tussen Hengelo en Zelhem) boeren, voor het zoveelste jaar tegen de droogte. “Ik ben moe”, zegt Benno Rondeel, één van de melkveehouders tegen Omroep Gelderland. “Sinds 2018 proberen we er van alles aan te doen om water in dit gebied te houden. Het is nu enkele weken droog en we zien de droogte alweer toeslaan.”

Als er geen regen valt, is het water in een mum van tijd het gebied uit. Er zijn verschillende redenen. ’t Klooster ligt op de hoge zandgronden in de Achterhoek. Deze gebieden hebben het tijdens de droge jaren altijd zwaar. Daarnaast zijn er in het gebied veel gebruikers. De boeren, de burgers, de natuur, maar ook drinkwaterbedrijf Vitens wint er water.

Al deze partijen moeten het water dat beschikbaar is samen delen. “Als er regen valt, dan is er geen probleem”, zegt René Hobelman, ook melkveehouder in het gebied. De provincie Gelderland wil een toekomst voor iedereen in het gebied. Daarom is dit jaar een gebiedsproces opgestart. Eerder deze week was er een opnieuw een bijeenkomst en die is volgens een woordvoerder van de provincie goed verlopen. Mogelijke toekomstscenario’s zijn in beeld gebracht en besproken. In november moet duidelijk zijn wat er gaat gebeuren in het gebied.

© Foto: Omroep Gelderland