De komende vier jaar worden pasgeborenen in Bronckhorst welkom geheten met een geboorteboom. Zaterdag werden de eerste tientallen bomen uitgedeeld op de gemeentewerf in Hengelo, met als doel om de gemeente groener te maken.

“Je wil de burger bij biodiversiteit betrekken”, zegt CDA-raadslid Chris Jansen, die met een motie het initiatief nam voor de geboortebomen, tegenover REGIO8. “Wat is er mooier dan bij je eigen boom te zien wat er voor een leven zich om die boom heen afspeelt?” Inwoners kunnen uit tien bomen kiezen, waaronder een pruimenboom, een appelboom of een hazelaar. Anke Spork was één van de 65 inwoners die op het eerste uitgiftemoment afkwam. Ze koos een rode meidoorn voor haar pasgeboren zoon Milan: “Ik dacht eerst aan een vruchtenboom, maar dat is toch iets moeilijker onderhouden.”

Dit jaar worden in totaal tweehonderd bomen uitgedeeld, waarna er ook de komende jaren enkele duizenden euro’s worden geïnvesteerd in het uitdelen van de geboortebomen. Raadslid Jansen hoopt dat het bijdraagt aan de natuur in Bronckhorst. “Het helpt in zoverre dat de boom een plek is waar kleine dieren zich verzamelen”, zegt de CDA’er. “Er komen weer vogels op af. Het is dus helemaal een ecosysteem op zich, in het klein.”

‘Geworteld in Bronckhorst’
Ook kinderen die in het ziekenhuis buiten de gemeente geboren worden, kunnen rekenen op een eigen boom. Wethouder Paul Hofman hoopt dat de geboorteboom zorgt voor een levenslange verbinding: “Wellicht dat de mensen die nu een boom aangeboden krijgen, dat de kinderen daarvan over 25 jaar denken als ze gestudeerd hebben: ‘Ik ga weer terug naar de Achterhoek, naar Bronckhorst. Daar voel ik me thuis, daar ben ik geworteld.'”


Foto: REGIO8