Bronckhorst heeft driehonderd prepaid pinassen besteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarmee is een oplossing gevonden voor ontheemden die geen bankrekening kunnen openen omdat ze geen internationaal paspoort hebben.

“De Oekraïense ontheemden dienen voorzien te worden van leefgeld, dit geld hebben zij nodig om van te kunnen leven”, meldt de gemeente. Een andere mogelijkheid dan het kopen van de passen was het uitdelen van contant geld, maar dat is volgens Bronckhorst geen optie. Het opslaan van grote hoeveelheden contanten zou voor risico’s zorgen. De pinpassen zijn inmiddels besteld en worden vervolgens geleverd. “Na levering start ook direct de uitgifte van de prepaid pinpassen”, laat de gemeente weten.

De vluchtelingen hebben per persoon recht op 260 euro per maand vanuit de overheid, onder meer voor voedsel en kleding. Op dit moment zijn er 180 ontheemden uit Oekraïne in Bronckhorst. Toch heeft de gemeente het ruime aantal van driehonderd passen besteld voor in totaal 3.600 euro. Dit omdat grotere gezinnen mogelijk meer dan één prepaid pinpas nodig hebben. Ook verwacht Bronckhorst dat er schaarste ontstaat als andere gemeenten de passen bestellen.

Broodgeld
Mocht blijken dat er te veel prepaid pinpassen zijn, ziet Bronckhorst nog een ander doel: “De prepaid pinpassen die wij overhouden kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden, denk aan broodnood bij onze inwoners. Momenteel krijgen zij dit dan contant uitbetaald. Deze prepaid pinpassen kunnen hier ook een hele goede uitkomst bieden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8