created by dji camera

Bronckhorst trekt tot en met 2027 120.000 euro uit om veerpontjes over de IJssel in de vaart te houden. Op het gemeentehuis in Hengelo is veel frustratie over het uitblijven van actie van de provincie, want met name de oversteek tussen Olburgen en Dieren is voor de gemeente belangrijk.

De onzekerheid voor veerpontjes komt omdat het verenfonds van de provincie en gemeenten, dat sinds 1995 werd gebruikt om financiële gaten bij exploitanten te dichten, bijna leeg is. Het veerpontje tussen Olburgen en Dieren kampt elk jaar met een gat in de begroting, wat reden is voor de gemeente om alvast geld te reserveren, met frisse tegenzin. “Het openbaar vervoer zou eigenlijk de taak van de provincie moeten zijn, dus het is treurig dat ze zich terugtrekken”, zegt wethouder Antoon Peppelman over het uitblijven van een oplossing vanuit Arnhem. “Het is onderdeel van de basisinfrastructuur, dus ik hoop dat de nieuwe Gedeputeerde Staten daar iets in kunnen betekenen.”

De gemeente kent twee veerpontjes. De ene is het Bronckhorstverveer, dat vaart tussen de plaatsen Bronkhorst en Brummen. Het andere pontje brengt het verkeer van Olburgen naar Dieren. In overleg met de exploitanten wordt nu gekeken naar de toekomst, waarbij met name de laatste oversteek volgens wethouder Peppelman van groot belang is: “Het Bronckhorsterveer is vooral voor het toerisme, dus die staat wat lager in de prioriteit. Misschien is een fietspond daar in de toekomst ook wel voldoende. Maar met name Olburgen-Dieren is enorm belangrijk voor het verkeer.”

De zorgen over de toekomst van veerpontjes in Gelderland bestaan op meerdere plekken. Zo is in de gemeente Montferland recent een motie aangenomen om inzet te plegen op het behoud van het veerpontje over de Rijn, tussen Millingen en Pannerden. Ook deze gemeente zou geld willen uittrekken om de oversteek in stand te houden.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal (archief)