De bekende schilder en muzikant Herman Brood maakte in 1997 als gast van Theaterfestival Buitengewoon tien portretten van Doetinchemmers. De organisatie van het festival is nu op zoek naar deze werken om ze tijdens de editie van 2022 te laten zien in de binnenstad.

Programmeur Evelien Helder van Theaterfestival Buitengewoon was 25 jaar geleden zelf één van de geportretteerde Doetinchemmers. Als driejarige mocht ze poseren voor Brood. “Ik heb het als driejarige niet heel bewust meegemaakt, maar nu ik ouder ben, vind ik het wel een hele eer”, zegt Helder. Het schilderij prijkt nog altijd aan de muur van de woonkamer in haar ouderlijk huis. In 1997 hadden negen anderen dezelfde eer. “Er was toen een oproep in de krant, waarbij mensen zich konden opgegeven als ze geschilderd wilden worden”, legt Helder uit. “Ze mochten het schilderij daarna mee naar huis nemen.”

Voor de editie van 2022 hoopt de organisatie alle tien de werken bij elkaar te brengen om ze te laten zien aan het publiek in de binnenstad. Daarvoor vraagt Helder Doetinchemmers om hulp, want waar de werken zijn gebleven, is onbekend. “Daar hebben we echt hulp bij nodig, zodat we de schilderijen voor het eerst bij elkaar kunnen brengen voor aankomende editie”, aldus Helder. Na het festival krijgen de eigenaren hun schilderijen weer terug.

De expositie van de schilderijen is de start van een nieuwe koers. De organisatie vindt dat één weekend met activiteiten niet meer in de tijdgeest past. Hoewel Buitengewoon dit jaar op zaterdag 2 en zondag 3 juli ‘gewoon’ in het weekend plaatsvindt, ontvouwt Helder alvast de toekomstplannen: “Het gaat niet om meer evenementen, maar we willen het festival voor de langere termijn zichtbaar maken. We beginnen nu met de schilderijen, maar in de toekomst willen we bijvoorbeeld kunstwerken langer laten staan.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: Edwin de Wilde