Verschillende ondernemers uit de Achterhoek zijn van plan om zaterdag hun winkels te openen, mochten er geen versoepelingen worden aangekondigd tijdens de persconferentie van vrijdag. In onder meer Oude IJsselstreek en Montferland volgen geen boetes voor de winkeleigenaren.

“We willen winkeliers de ruimte geven om dit statement te maken”, aldus een woordvoerder van de gemeente Oude IJsselstreek. “We gaan dan ook niet handhaven, mits de winkels die meedoen open gaan op een veilige manier.” Dan gaat het onder meer om het gebruik van mondkapjes en het in acht nemen van anderhalve meter afstand. De Ulftse ondernemer Erna Mecking had eerder deze week al aangekondigd zaterdag open te gaan. “Afgelopen jaar hebben we gewoon bewezen dat het met een mondkapje of op afspraak allemaal kan”, vertelde ze. Ook burgemeester Harry de Vries van Montferland laat weten dat er is besloten om de aangekondigde protestactie van niet essentiële winkels, kappers en horeca zaterdag te gedogen. Ook hier met de voorwaarde dat er voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus in acht worden genomen.

Het college van Doetinchem riep woensdag het kabinet nog op om rekening te houden met kleine ondernemers bij eventuele nieuwe maatregelen, maar Boumans gaf wel aan dat de gemeente blijft handhaven. “Als-dan vragen zijn lastig te beantwoorden”, aldus de burgemeester, die aangaf dat er eerst waarschuwingen volgen. “Bij de derde overtreding volgt er dan een last onder dwangsom, maar zo ver is het nog lang niet. Let ook op, in Doetinchem horen we ondernemers die zaterdag willen protesteren, maar de grote groep die zich niet uit en murw gebeukt is, is veel groter. Om die groep een gezicht en geluid te geven, brengen we deze boodschap naar buiten.”