In het weekend van 8 tot en met 10 september kon je een kijkje nemen bij meer dan 40 boerderijen in de regio waar ze Nederlandse huisdierrassen houden. dit jaar is het thema van Open Monumentendag ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed.

Erve Vennekotte in Laren was een van de deelnemers op zaterdag. Ook bij melkschapenboerderij De Kooihoek kon je een kijkje komen nemen, de dieren van dichtbij te zien en in gesprek te gaan met de boer of hun verzorgers. Bezoekers mochten rondlopen in de bloementuin en op het erf en kennismaken met de Bonte Bentheimer Landvarkens, Drentse Heideschapen en Welsumer Hoen. Ook was te zien hoe een vacht van een schaap kan veranderen in een heus kunstwerk.

Schaapskudde de Belhamel uit Warnsveld is een gescheperde kudde waarbij er met een grote koppel schapen, bijeengehouden wordt door de honden, over de grote stille heide werd getrokken. De kudde bestaat voornamelijk uit het schapenras het Groot Heideschaap. Het ras was een zeldzaam huisdier dat al eeuwen in de Achterhoek/Twente liep. Om het voortbestaan van het bijzondere schapenras te kunnen waarborgen, zijn de herders Harrie en Elly op zoek naar mogelijkheden om het voortbestaan van de Schaapskudde de Belhamel vorm te geven.

© Foto: Johan Braakman

Meer foto’s in ons fotoboek