De Beesten, de debuutroman van Gijs Wilbrink, is verkozen tot Beste Boek Achterhoek en Liemers 2022. Wilbrink kreeg de prijs zondag tijdens het Waeketreffen in de Koppelkerk in Bredevoort uitgereikt. “De Beesten is een kolossaal debuut. Een pronkjuweel, waarmee de schrijver zich schaart bij de beste auteurs die Nederland ooit heeft voortgebracht”, stelde vakjuryvoorzitter Gerwin Nijkamp.

Het boek De Beesten speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Juryvoorzitter Gerwin Nijkamp had niets dan lovende woorden over het boek, dat hij een ‘kolossaal debuut’ noemde. “Veel debuten vertonen kenmerken van een aarzelend begin of voorzichtig blinkend talent. Niets van dat bij Wilbrink. De beesten is een pronkjuweel, waarmee de schrijver zich schaart bij de beste auteurs die Nederland ooit heeft voortgebracht, aldus Nijkamp, die het Beste Boek-beeld en de geldprijs aan Gijs Wilbrink overhandigde.

Ook de andere vier genomineerden: Phoenix, de memoires van Abel Sikkink van Bert Wagendorp, Zwientie in den Achterhook van Rienke Beernink, Zutphen 1572, de geschiedenis van een bloedbad van Johan Visser en Adembenemend, van Lucel ten Have-Krabben kregen lof, een oorkonde en geldprijs overhandigd.

© Foto: Ruud Hamburger