© Foto: REGIO8

Na de harde klap die het verlies van De Graafschap tegen Helmond Sport was, moet de ploeg van trainer Jan Vreman de rug rechten in het thuisduel met FC Den Bosch. Zonder smaakmaker en topscorer Basar Önal, die er enkele weken uitligt met een blessure, volstaat eigenlijk alleen een overwinning.

“Als je bovenin mee wilt blijven doen, zal dat moeten gebeuren”, weet trainer Vreman, die gelijk aangeeft dat FC Den Bosch ondanks een achttiende plek geen makkelijke tegenstander is. “Het is een elftal dat ontzettend goed vanuit de organisatie kan spelen, ze hebben de laatste vier wedstrijden ook de nul gehouden. Ze kunnen verdedigen, en dan is het aan ons om erdoorheen te spelen.” Giovanni Büttner, die weer een basisplek krijgt, ziet wel kansen: “Ik denk dat de kansen vooral op de zijkanten liggen, met de voorzetten op Ralf Seuntjens.”

Die voorzetten worden de komende weken niet gegeven door Önal, de vleugelaanvaller ligt in de lappenmand met een liesblessure, waardoor Tristan van Gilst een kans in de basis krijgt. “Iedereen weet dat Basar een van de beste spelers van De Graafschap is en dat we hem hard nodig hebben. Maar ik denk dat Tristan het goed kan opvullen”, zegt vleugelaanvaller Büttner. Tegen Jong PSV kreeg Van Gilst ook de kans op links, toen had hij met twee doelpunten een belangrijke bijdrage aan de 4-2 winst. “Ik hoop dat hij dat vrijdagavond ook laat zien”, aldus Vreman.

Het neefje van Alexander Büttner speelt nog altijd op amateurbasis voor De Graafschap. Waar mede-amateurspeler Huseyin Dogan in de winter vertrok, heeft de geboren Doetinchemmer geen haast. “Ik woon hier vijf minuten vandaan en ik vind het geweldig, het voelt gewoon als een soort familie”, zegt Giovanni Büttner, die wel hoopt dat zijn inzet wordt beloond met een écht contract. “We gaan aan het einde van het seizoen, of eerder, wel aan tafel. Dan zien we hoe we eruit komen.”

Vreman houdt tegen FC Den Bosch het vertrouwen in Ralf Seuntjens als centrumaanvaller. Daarmee rest voor groeibriljant Devin Haen, de gedroomde eerste spits, een rol op de bank. “Ralf doet het ontzettend goed, je kan er ballen op kwijt, hij scherm ze af, je kunt doorvoetballen”, zo somt Vreman de kwaliteiten van de Seun of God op. De Gendringse trainer legt de bal bij Haen om zijn plek terug te veroveren: “Dat is ook voetbal. Als spelers beter zijn, moet je een pas op de plaats maken. Dan moet je jezelf ontwikkelen, zodat je in de kansen die je krijgt laat zien dat je het kunt. Daar hebben we vertrouwen in.”

Waar Önal de komende tijd niet in actie komt, is een andere speler op de weg terug. Verdediger Rio Hillen was donderdag weer op het trainingsveld te vinden en heeft ook al meegedaan in een positiespel. Vreman verwacht hem binnen een maand weer in te kunnen zetten: “Maar misschien duurt het iets langer, of misschien gaat het iets sneller.”

Opstelling: Jansen; Fortes, Hardeman, Schenk, A. Büttner; Brittijn, Warmerdam, Colyn; G. Büttner, Seuntjens, Van Gilst.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8