De Graafschap hoopt op korte termijn een ‘nummer 10’ vast te leggen, waarbij PSV-speler Simon Colyn nadrukkelijk in beeld is. Met Feyenoorder Thijs Jansen wil de club ook een nieuwe doelman bij de selectie, terwijl technisch manager Peter Bijvelds in de zoektocht naar een vleugelspeler vermoedelijk langer de tijd neemt.

“De markt komt steeds trager op gang, dat frustreert mij ook, maar daar heb je mee te dealen”, zegt Bijvelds over het verloop van de transferperiode tot nu toe. “Ik kan er wel over zitten blèren, maar zo werkt dat nu eenmaal.” De Graafschap is al enige tijd op zoek naar versterking voor de vleugels en de ‘nummer 10’-positie. Zo was de club dichtbij het vastleggen van Reuven Niemeijer en Jamie Jacobs. “Maar zij maken andere keuzes”, aldus Bijvelds. “Dat mag en dat kan.” Voor de ’10’-rol is de 21-jarige Canadees Simon Colyn nu in beeld, die voor Jong PSV al meerdere seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie speelt. “Daar doe ik verder geen uitspraken over”, zegt Bijvelds daarover, die wel een kijkje geeft in het gewenste profiel. “Ik zoek wel meer naar ervaring op het veld dan naar leeftijd.”

Ook verwacht Bijvelds snel een extra doelman vast te leggen. Hij heeft goede hoop dat Thijs Jansen ondanks een doorlopend contract kan worden overgenomen van Feyenoord. Afgelopen seizoen was hij op huurbasis de eerste keeper bij competitiegenoot TOP Oss. “De kans is groot dat hij bij ons komt”, zegt Bijvelds. Hij ziet Jansen als een serieuze concurrent voor Mees Bakker in de strijd om eerste doelman te worden op De Vijverberg. “Wij hebben vertrouwen in Mees Bakker, maar als er een buitenkans komt, moeten we toeslaan”, vindt Bijvelds. “We hebben nu natuurlijk ook weinig ervaring bij onze keepers.”

Het is deze zomer, meer dan in andere jaren, een komen en gaan van proefspelers. Deze week sluiten de Duitsers Josué Schmidt en voormalig De Graafschap-aanvaller Jerry van Wolfgang (eerder Van Ewijk, red.) aan. “Het werken met stagiairs komt ook wel nadrukkelijk uit mijn koker”, zegt Bijvelds, die zich graag laat tippen over kandidaten door andere stafleden. “Ik vind het een mogelijkheid voor spelers om zich te bewijzen.” Giovanni Büttner, neef van, draait inmiddels ook een tijd mee, binnenkort moet daar ook een knoop over worden doorgehakt: “Binnen nu en anderhalve week moeten we daar wel beslissingen over nemen.”

De Graafschap speelt nog een aantal oefenduels, waarna de competitie vrijdagavond 11 augustus begint met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. “Ik hoop in ieder geval nog één versterking te hebben vastgelegd voor de start van de competitie, en het liefst zo snel mogelijk”, zegt Bijvelds, doelend op de ‘10’. Voor de tweede versterking neemt hij waarschijnlijk langer de tijd: “Maar als je die morgen hebt, heb je hem ook binnen. Maar in principe heb je daar de hele maand augustus voor.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)