De Graafschap hoopt Devin Haen, Philip Brittijn, Rio Hillen en Camiel Neghli langer te binden. De groeibriljanten lopen volgend jaar zomer uit hun contract en voor de Doetinchemse voetbalclub is er veel aan gelegen om ze langer vast te leggen, naast het verlengen van onder meer Jeffry Fortes en Hidde Jurjus.

Met het einde van het seizoen in zicht komen er drukke dagen aan voor technisch manager Peter Bijvelds, die na het stoppen van Hans Martijn Ostendorp ook nog altijd de pet van algemeen directeur draagt op De Vijverberg. Recent maakte de club bekend dat de contracten van Hidde Jurjus, Jeffry Fortes, Charlison Benschop, Milan Hilderink, Ezra van der Heiden, Giovanni Korte, Mees Kaandorp en Jesse Schuurman zijn opgezegd. “Er is formeel opgezegd, maar dat is eigenlijk non-nieuws, want de echte besluiten nemen we in april en mei”, zegt Bijvelds.

Met verdediger Fortes en doelman Jurjus wil de club in ieder geval graag door en ook voor de overige vijf spelers is nog geen definitieve beslissing gevallen. De 29-jarige keeper Jurjus, die recent zijn tweehonderdste wedstrijd voor De Graafschap speelde, gaf vrijdag al aan dat het spel van onderhandelen inmiddels op de wagen is. “Dat heeft altijd wat tijd nodig”, beaamt Bijvelds. “Spelers en zaakwaarnemers willen daar altijd even over nadenken. We zitten nu in een vervolgstadium en ik heb er goede hoop op dat we eruit komen.”

Neghli (21), Hillen (20), Brittijn (19) en Haen (18) zijn lichtpuntjes bij het moeizaam presterende De Graafschap. Ze hebben één ding gemeen, volgend jaar zomer lopen ze uit hun contract. Wil de Doetinchemse club geld verdienen aan het viertal, moet er dus of verlengd worden, óf verkocht. “Dat klopt volledig”, weet Bijvelds, die met alle vier de spelers in gesprek is. “Het is verschillend van aard. Sommige jongens hebben nadrukkelijk gezegd dat ze willen blijven, maar dat ze de beslissing voor zich uit willen schuiven. Daar hoop ik binnenkort meer duidelijkheid over te krijgen.”

Door een knieblessure staat Brentford-huurling Joel Valencia waarschijnlijk tot het einde van het seizoen aan de kant. De Ecuadoriaan, die binnenkort twee weken naar Spanje gaat voor zijn revalidatie, loopt deze zomer uit zijn goedbetaalde contract bij de Engelse club. Bijvelds heeft hoopt dat de 28-jarige middenvelder behouden blijft: “Hij ervaart de club en leefomgeving als heel warm. Op het moment van de blessure had hij nog geen besluit genomen. Nu moet hij revalideren en blijf ik in gesprek over een langer verblijf.”

Met nog zes duels te gaan hoopt De Graafschap het seizoen positief af te sluiten met de play-offs als toetje, waarin alles kan gebeuren. “We zitten in een lastige positie, maar dat geeft ons ook de kans om er vol voor te gaan”, zegt Bijvelds, die met name een sportief belang ziet bij het halen van de play-offs. “De weg van het durven opstellen van de jeugd in de combinatie met ervaren mannen begint steeds meer vruchten af te werpen. Dat moeten we doorzetten, en dan zien we het.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8