In een dampende feesttent bij de voormalige stamkroeg van Normaal, De Tol in Zelhem, is zaterdag het boek over Henk Kelder gepresenteerd. In zijn 25 jaar als voorzitter van het Anhangerschap Normaal maakte hij veel feesten mee, maar nog nooit ter ere van zichzelf.

“Ik ben meer iemand die op de achtergrond zit”, zegt Kelder, die desondanks genoot van de presentatie en het feest. “Om dan op het podium te staan voor zo’n geweldig publiek, op een feestje waar we allemaal op zitten te wachten, dan gebeurt er wel wat.” Het verhaal van het Anhangerschap is opgeschreven door Bob Leenders en vertelt de geschiedenis van de fanclub van Normaal. Kelder zelf moest wel overgehaald worden om mee te werken aan het boek. “Ik dacht dat niemand er op zit te wachten”, zegt de voorzitter, die werd overgehaald door de schrijver. “Hij vertelde dat hij het een eer zou vinden. Daar heb ik toen ja op gezegd.”

Leenders kent Kelder door het schrijven van columns in het fanblad van Normaal, de Anhangerschapbode. Het optekenen van het verhaal van het Angerschap en de voorzitter was een uitdaging, omdat hij van origine geen schrijver is. “De enige tegenslag was dat het iets meer tijd kostte dan ik gedacht had”, zegt Leenders, die twee jaar werkte aan het boek en vele liefhebbers van Normaal sprak in zijn proces. “Ik heb taaltechnisch ontzettend veel hulp moet vragen.”

Het eerste exemplaar van ‘Høken Henkie, Veur de Eer’ werd aan Kelder overhandigd door Dick van Berkum, de manager van Normaal. Het moment zorgde voor de nodige emotie bij de voorzitter, maar ook bij de schrijver van het boek. “Voor mij voelde het als thuiskomen”, aldus Leenders. “Je hebt je privé-familie, en je hebt je Normaal-familie. Het feit dat we hier op het Høkersweekend toch een feestje kunnen vieren, is voor mij eigenlijk alles.”

Foto: REGIO8