©️ Foto: REGIO8

Na het uitblijven van een reactie van de Aviko-directie op de eis voor een betere cao, van vakbond FNV, heeft de directie het personeel een nieuw aanbod gedaan. De frietfabrikant, met onder meer een locatie in Steenderen, geeft FNV tot 19 maart de tijd om te reageren.

“Inhoudelijk is het cao-voorstel niet gewijzigd”, laat woordvoerder Sander van de Vooren van Aviko weten. “De directie was wel bereid om een aanvulling te doen en heeft voorgesteld om de duur van de cao te verlengen van twaalf maanden naar zestien maanden.” Aviko is nog steeds bereid om het loon van ruim zevenhonderd werknemers met 4,5 procent te verhogen. De wens van de werknemers dat hun loon bij toekomstige cao’s automatisch meestijgt, blijft echter onbeantwoord.

“Automatische loonsstijging is onbespreekbaar bij Aviko”, laat Robert Wonnink, bestuurder bij vakbond FNV, in een eerste reactie weten. “Wij zien dit aanbod nog steeds als te laag, we gaan het wel voorleggen aan onze leden.” Wonnink kan moeilijk inschatten of de leden er akkoord mee gaan, en of er geen verdere acties volgen: “De stakingen hebben zeker effect gehad, door de tweede stakingsronde kon Aviko aan een aantal klanten niet leveren.”

Op 16 februari begon de stakingsronde in Steenderen, deze duurde vier dagen. Na het uitblijven van een reactie, besloten werknemers op 22 februari weer vier dagen hun werk neer te leggen. Op 3 april staakten er voor het eerst in de geschiedenis van Aviko werknemers.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8