Amateurclub vv Doetinchem hoopte zondag in Eefde te promoveren naar de tweede klasse, maar de wedstrijd tegen de Witkampers uit Laren ontaarde in een vechtpartij. Het duel werd stilgelegd en hoeft wat de voorzitter van de Achterhoekse voetbalvereniging betreft niet meer uit te worden gespeeld.

“Ik heb ook de afschuwelijke filmpjes gezien”, verzucht voorzitter Iwan Schoppema. Op beelden is te zien dat supporters van Witkampers en spelers van vv Doetinchem met elkaar op de vuist gaan bij de kantine op het neutrale complex in Eefde. Zo vliegt er een prullenbak door de lucht en is te zien dat er met een stok wordt ingestoken op een groep. Dat gebeurde nadat de wedstrijd twee minuten voor het einde van de verlenging werd gestaakt bij een 3-2 voorsprong voor de club uit Laren. Dit na het afsteken van vuurwerk door supporters.

Voormalig vv Doetinchem-voorzitter Ger Melissen was er zondag wel bij, hij spreekt zijn afschuw uit over wat hij zag: “De moed zakt me echt in de schoenen, niks is vervelender dan om dit van dichtbij te zien.” Aan een schuldvraag wil Melissen zich niet wagen: “Het is makkelijk om te zeggen dat het Doetinchemse spelers waren of supporters van Witkampers, maar dat is helemaal niet zeker. Ik keur het allemaal ten zeerste af, maar de aanleiding kan ik niet precies aangeven.” Een speler van Doetinchem raakte gewond bij het incident, hij zou aangifte hebben gedaan.

Wat Melissen wel stoort was het, in zijn ogen, overmatige alcoholgebruik bij het aanwezige publiek. “Het incident is misschien ook wel een afspiegeling van de verhardende maatschappij, maar ik denk dat we zeker bij beladen wedstrijden ernstig moeten nadenken over het schenken van alcohol. Ik wend dan niet de schuld af, iedere supporter en elke speler moet zich gedragen, je blijft met de handen van elkaar af. Maar met de alcohol is mijn ogen veel ellende begonnen.”

De Doetinchemse voetbalclub beraadt zich de komende dagen op verdere stappen, bijvoorbeeld het royeren van voetballers die hebben gevochten. “Maar dan wil ik eerst alle feiten boven tafel hebben, daarna komen we in actie”, zegt voorzitter Schoppema. Of de laatste minuten van het gestaakte duel nog worden uitgevoetbald? “Van mij hoeft het niet meer, ik vind het allemaal niet prettig. Maar als de trainer het wel wil, wie ben ik dan om het tegen te houden?” Voetbalbond KNVB was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8