© Foto: RTV Ideaal (archief)

Een 47-jarige autohandelaar uit Doetinchem is veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het witwassen van geld. Hij ging aan de haal met een bedrag van acht ton dat werd overgemaakt door de Turkse topclub Fenerbahçe.

Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse voetbalclub Empoli vanwege de aankoop van een speler in 2019, maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte. De Turkse club kreeg een e-mail waarin stond dat het rekeningnummer van Empoli was veranderd. Op de bijgevoegde factuur stond het IBAN-nummer van het autobedrijf van de Doetinchemmer. Het verschuldigde bedrag, ruim acht ton, werd vervolgens in september 2020 overgemaakt naar de rekening van het autobedrijf.

De rechtbank verwijt de man niet dat hij betrokken was bij de mail met de valse factuur. “Wel zou hij – nadat het geld op de rekening van zijn bedrijf was gestort – het geldbedrag hebben weggesluisd”, meldt de rechtbank. “Een groot deel van het overgeschreven geld werd overgeboekt naar privérekeningen van de man.” Hij gebruikte het geld onder meer om leningen af te lossen, de Doetinchemmer had naar eigen zeggen al zeven jaar geldproblemen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal