© Foto: Mark Boumans/X

Een 28-jarige man uit Doetinchem is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 253 dagen voorwaardelijk, onder meer voor het vernielen van 26 geparkeerde auto’s. Dat gebeurde in januari dit jaar in zijn woonplaats. Van de meeste auto’s vernielde hij een spiegel. Van zes auto’s sloeg hij een ruit in. Hij doorzocht wagens om geld en andere spullen te vinden, zo schrijft Omroep Gelderland.

Een deel van de vernielde wagens was van de gemeente. “Vanochtend bleek een onverlaat/vandaal meerdere voertuigen van particulieren en de gemeente vernield te hebben bij het stadhuis”, schreef burgemeester Mark Boumans destijds op X. De man vernielde op zijn route ook twee goudkleurige leeuwen die voor een restaurant stonden. Verder stal hij een auto en maakte hij zich schuldig aan winkeldiefstal. Bovendien bedreigde de man een beveiliger die hem daarbij betrapte.

Bij de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de vanwege een andere procedure verplicht een behandeling moet ondergaan. Van zijn onvoorwaardelijke straf van 107 dagen heeft de man het grootste deel al in voorarrest uitgezeten. Hij moet ruim 3500 euro aan schadevergoedingen betalen.