Bij aspergeboerderij De Stokhoven in Drempt kon vorig jaar eind maart de eerste oogst van het land worden gehaald, maar dat is nu niet het geval. Hoewel de asperges uit de kassen al in de verkoop zijn, is Gerrit Hendriksen afhankelijk van het weer van de aankomende tijd.

“Om de asperges op tijd de grond uit te krijgen hadden we een hele warme maand maart moeten hebben”, schets Gerrit Hendriksen, die aangeeft dat er geen zorgen hoeven te zijn over de oogst van dit jaar. “Gewoon rustig blijven, moedertje natuur gaat haar werk echt wel doen en dan komen de asperges van de koude grond vanzelf.” Zelf kan hij ook nauwelijks wachten: “Ik spring ook een gat in de lucht als ik het eerste bordje voor me heb staan. Flesje champagne erbij en het feest kan beginnen.”

De aspergeboer kiest er bewust voor om niet te werken met kassen en andere manieren om het proces te versnellen. “Het kost zo gigantisch veel geld als ik met kunstgrepen de asperges eerder uit de grond wil krijgen”, aldus de boer. “Dan kun je het niet meer duurzaam noemen, als je zoveel energie in de grond gaat stoppen dat je de asperges een paar weken eerder uit de grond krijgt.”

De kweker hoopt dan ook dat zijn product gebonden blijft aan een bepaalde periode van het jaar. “Er zijn al zoveel groenten die vroeger seizoensproducten waren die dat tegenwoordig niet meer zijn, zoals de aardbei”, aldus Hendriksen. “Laat asjeblieft de asperge een seizoensproduct zijn en dan is die ook op zijn lekkerst.”

De klant moet wel rekening houden met duurdere asperges, vanwege de inflatie stijgt de prijs van het witte goud. “We moeten ook aan onszelf denken en voor ons is alles, net zoals voor iedereen, erg duur geworden”, vertelt Hendriksen. Dus we moeten ook aan de inkomstenkant een klein beetje voor onszelf nadenken.”

Hendriksen levert aan veel restaurants in de buurt die met spanning zitten te wachten tot ze groen licht krijgen. Ook de nieuwsgierigheid van de andere klanten trekt steeds meer aan. “De telefoon begint al behoorlijk te rammelen en er zijn ook al mensen die even een kijkje komen nemen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8