VNG Gelderland is één van de twaalf provinciale afdelingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat door alle gemeenten in de provincie een boom te geven, waaronder ook de gemeente Bronckhorst.

VNG liet de gemeente een keuze maken uit verschillende bomen. De keuze viel op de inheemse bijenboom (Tetradium daniellii). Deze boom is nog niet bekend in de gemeente Bronckhorst en aan de rand van wijk Het Soerlant in Zelhem is er een geschikte plek om de boom te planten. Wethouder Wilko Pelgrom hielp onlangs met het planten van de boom

De bijenboom bloeit in augustus met witte losse pluimen. Dat trekt insecten, waaronder bijen aan. “Het gaat nog steeds niet goed met de bijenpopulatie. We hebben juist bijen nodig voor de bestuiving van gewassen, struiken en bomen met vruchten. We zijn benieuwd hoe de bijenboom zich ontwikkelt. Hopelijk produceert de boom veel nectar voor de bijen” aldus wethouder Pelgrom.

Na de bloeiperiode ontstaan prachtige purperrode vruchten. In de herfst krijgen de bladeren mooie herfstkleuren. Bij het geschenk van VNG hoort nog een boombankje, dat op een later moment geplaatst wordt.

© Foto: RTV Ideaal (archief)