Distilleerder Erik Legters heeft de eerste flessen whisky woensdag uitgereikt aan zijn enthousiaste klanten. De Zelhemmer begon zeven jaar geleden met de uitvoering van zijn idee: de eerste Achterhoekse whisky produceren.

“Het is echt heel erg lekker”, zegt Tonny Kok uit Ulft, die de eerste fles van Legters in ontvangst mocht nemen, tegenover Omroep Gelderland. “Het is lekker zacht en brandt niet zo. Echt lekker.” De distilleerder zelf leefde in spanning toe naar de dag: “Ik heb vannacht bijna niet geslapen. Het is iets waar we zo lang naar toe hebben gewerkt en nu is het eindelijk zover!” Hij heeft op het platteland van Zelhem een oude schuur omgebouwd tot distilleerderij. De afgelopen jaren probeerde hij het juiste recept te maken voor Achterhoekse whisky: “We telen alles zelf, het komt allemaal van Achterhoekse grond. En dat heeft een bepaalde smaak en daar moet je iets lekkers van maken. En dat duurt dan een paar jaar.”

Uiteindelijk heeft Legters drie jaar geleden een recept gevonden, maar daarmee heeft hij nog geen whisky. “Nee, whisky mag whisky heten als het drie jaar lang gelagerd heeft op een houten vat. Het moet dus drie jaar rijpen, voor je er het etiket whisky op mag plakken.” Nu was het dan zo ver: iedereen kan de whisky proeven. De reacties van de klanten die hun flesje komen ophalen zijn enthousiast: Tonny uit Ulft is enthousiast en ook Ed, die helemaal uit Veenendaal komt, is positief: “Het is een heel smaakvolle whisky, niet scherp, goeie afdronk, prima!”

Smaak?
Vraag is natuurlijk: waar smaakt het naar? Daar wil Legters niets over kwijt. “Ik wil dat mensen zelf proeven hoe het smaakt en wat ze proeven. Als ik nu ga zeggen, dit en dat zit er in, dan stuur ik de mensen. Nu moet iedereen zelf proeven. Ik hoop dat ze dan met een reactie naar mij toekomen, want uiteindelijk kan ik zelf daar dan ook het meest van leren.”

Over landsgrenzen
Legters’ whisky gaat zelfs de landsgrens al over. “We verkopen echt niet alleen aan mensen hier uit de buurt”, zegt de Zelhemmer. “We leveren ook in Amsterdam en Zuid-Brabant, maar ook kopers in Duitsland, Zweden en België kunnen hun bestelde flessen binnenkort verwachten.”

‘Tweede en derde batch’
Met de eerste flessen stopt het niet, want de volgende whisky is al in de maak. “We zijn nu met de tweede en derde batch bezig. Dat is inmiddels al whisky. En de vierde komt eraan.” Legters zit dus niet stil. Uiteindelijk wordt het een whiskylijn die bestaat uit vier verschillende smaken.

Foto: Omroep Gelderland