Topdrukte in de woning van Martin en Anne Marie Hovius in Lochem. Hun monumentale woning aan de Nieuweweg wordt sinds donderdag namelijk verwarmd door waterstof en dat is bijzonder. “De koffie vliegt erdoor”, laat Anne Marie weten aan Omroep Gelderland. Met wéér twee kopjes koffie loopt ze de trap in hun huis op naar zolder. De trap is netjes ingepakt met plastic voor al die schoenen die de weg omhoog maken. “Het is in ieder geval een goede training.” De koffie is bestemd voor twee monteurs die boven op zolder druk in de weer zijn om de oude cv-installatie te vervangen door een ketel die werkt op waterstof.

Terwijl Anne Marie de één na de ander in koffie met koek voorziet, praat Martin met tal van journalisten. “Het is inderdaad druk”, zegt hij. “RTL Nieuws, Eén Vandaag, landelijke kranten.” Dat er zoveel mediabelangstelling is geeft wel iets aan. “Dit is inderdaad bijzonder”, zegt Elbert Huijzer, waterstofexpert bij energiebedrijf Alliander. “Wat we hier namelijk doen, is dat we via het bestaande gasleidingnet waterstof pompen naar bestaande woningen. We doen dat bij twaalf woningen en die combinatie samen maakt dat het bijzonder is.”

In Lochem en bij de verschillende bedrijven zijn ze al een aantal jaar bezig om dit proefproject te realiseren. Donderdag ging de kers op de taart: de woningen gaan van het gasnet af en op het waterstofnet. Even verderop aan de rand van Lochem is in de zomer een waterstofafleverpunt gebouwd. Hier kunnen tankauto’s hun waterstof kwijt en daar gaat het de leidingen in op weg naar de woningen.

Niet iedere woning in de wijk van Martin en Anne Marie wordt aangesloten op waterstof. Het gaat om slechts twaalf woningen. De andere woningen moeten natuurlijk ook verwarmd worden. Daarvoor zijn nieuwe gasleidingen gelegd. In de afgelopen maanden is de woning van Martin en Anne Marie ook op die nieuwe gasleiding aangesloten geweest. Maar nu krijgen ze waterstof via de oude gasleiding die al tientallen jaren bestaat. “Wij willen de komende jaren kijken wat er gebeurt als je waterstof door bestaande gasleidingen laat gaan. In een laboratorium is het toch anders dan in de praktijk”, legt Huijzer uit.

© Foto: Omroep Gelderland