© Foto: REGIO8 (archief)

De Achterhoekse tak van activistische beweging Extinction Rebellion, XR Achterhoek, schuift een geplande actie tegen ForFarmers in Lochem op de lange baan uit respect voor de lokale gemeenschap na het ernstige ongeval van afgelopen woensdag. Bij het noodlottige ongeval kwamen twee mensen om het leven.

“De afweging was heel snel gemaakt”, aldus Merel Langenhoff, woordvoerder namens de actiegroep. XR Achterhoek was van plan om samen met XR Zutphen actie te voeren bij het kantoor van ForFarmers in Lochem. “Wij willen het rouwproces en de afhandeling van het grote ongeval niet verstoren”, zegt Langenhoff. “Het heeft veel impact op de Lochemse gemeenschap en wij zijn er zelf ook heel erg bedrukt onder.” Bij het opbouwen van een nieuwe brug over het kanaal in Lochem ging het woensdagochtend gigantisch mis. Twee personen, een Belgische en Poolse man, kwamen om het leven nadat een boog van de nieuwe oversteek tientallen meters naar beneden viel. Twee andere Belgische mannen raakten zwaargewond.

De actievoerders van XR Achterhoek en Zutphen zouden vanaf het treinstation in Lochem naar het kantoor van ForFarmers lopen, zo’n twintig minuten verderop. Vanwege de verwachte opkomst van tientallen actievoerders gaat het plan nu even in de ijskast. “Het past nu niet dat wij met een kleurrijke stoet door het dorp, de gemeente, trekken waar dit ongeval heeft plaatsgevonden”, laat Langenhoff weten. “We willen zelf ook veel aandacht krijgen met onze actie en het is niet gepast om dat al zo snel na dit ongeval te doen.”

De actie tegen ForFarmers was een onderdeel van de Big Agro Estafette, een landelijke actie die in het leven is geroepen door XR Landbouw. Deze partij vindt dat de landbouw in Nederland over een andere boeg gegooid moet worden. Extinction Rebellion verwijt ForFarmers dat ze stikstof naar Nederland halen door het importeren van soja en palmolie. Wanneer de actie wordt ingehaald is nog niet bekend. “We kijken wat er landelijk op de agenda gaat gebeuren qua acties en wij komen dan met een nieuwe datum”, aldus Langenhoff.

De Achterhoekse aftakking van Extinction Rebellion werd een half jaar geleden opgericht. Het zou voor XR Achterhoek de tweede grootschalige actie worden, eerder werd er een protest in Doetinchem gehouden. Twintig actievoerders blokkeerden eind december de Raadhuisstraat bij het ING-kantoor.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8