De politie controleerde maandagochtend traditiegetrouw festivalgangers van de Zwarte Cross op het rijden onder invloed. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen. Maar toch liepen binnen het eerste uur van de controle al vijf chauffeurs tegen de lamp, zo schrijft Omroep Gelderland.

Traditiegetrouw controleerde de politie automobilisten bij café de Domme Aanleg aan de N313 bij Aalten. De actie begon deze maandagochtend iets na 07.00 uur. De verkeersfuik is dus geen verrassingen voor de bezoekers, maar toch lopen jaarlijks weer tal van bestuurders tegen de lamp. Ze zijn op de laatste avond van de Zwarte Cross te laat doorgegaan met het drinken van alcohol. Als ze dan op maandagochtend het festivalterrein verlaten, hebben ze nog te veel alcohol in hun bloed.

André werkt bij de politie in Apeldoorn en is maandagmorgen coördinator van de alcoholcontrole. Op de vraag wanneer je moet stoppen met het drinken van alcohol om op deze maandagochtend nuchter door de controle te komen, geeft hij een vuistregel: “Dat is lastig te zeggen. We zeggen doorgaans anderhalf uur per alcoholische versnapering. Als je dus twaalf biertjes hebt gehad om 12 uur, dan wordt het lastig om nu te kunnen gaan rijden. Dan zal het inderdaad nog steeds aanwezig zijn in het bloed.”

© Foto: Omroep Gelderland