Handig om te zien wie er voor de deur staat, dat is een deurbel camera. Maar in Lichtenvoorde registreerde de camera van Freek Berendsen afgelopen nacht iets héél anders. Een heuse meteoor schoot langs de nachtelijke hemel. Weinig anderen zagen het verschijnsel, maar ongeloof is nergens voor nodig. De meteoor ontging de kenners namelijk niet.

“Ik heb de camera pas kortgeleden gekocht en wilde vannacht zien of ik de beelden ook rechtstreeks op mijn televisie kon zien”, zegt Berendsen. “Dat lukte, en ineens zag ik een lichtflits door het beeld gaan. Blijkbaar had ik een meteoor gefilmd.” Op de beelden is goed te zien hoe een vuurbal om 01.08 uur door de Gelderse hemel raast en een duidelijk spoor achterlaat. Berendsen: “Ik heb wel eens vallende sterren gezien, maar dit was echt een grote vuurbal.”

De inwoner van Lichtenvoorde deelde zijn filmpje op Twitter deed een melding bij de Werkgroep Meteoren, waar experts waarnemingen van hemelverschijnselen bijhouden. “Maar een reactie heb ik nog niet gekregen. Volgens mij hebben heel weinig mensen het gezien.” Omroep Gelderland deed navraag en kreeg wél antwoord bij de werkgroep. Die laat weten dat er inderdaad een vuurbol was boven Nederland en deelt op Twitter een foto. De groep meldt dat er toch tientallen meldingen waren van ooggetuigen. Camera’s in het buitenland registreerden het ding ook.

Foto: Freek Berendsen