Duitse tankstations kunnen zich opmaken voor een toeloop van auto’s met gele nummerborden uit Nederland. De accijns op benzine wordt woensdag met dertig cent verlaagd, waardoor de prijs in Duitsland ouderwets lager is dan in ons land.

“Ik denk dat het een gekkenhuis wordt, het is wel extreem wat ze gedaan hebben”, zegt eigenaar Paul Kuster van Kuster Energy, wiens bedrijf zowel vestigingen in Nederland áls in Duitsland heeft. De afgelopen tijd bleven Nederlanders veelal in eigen land tanken, maar woensdag verwacht Kuster dat de gele kentekens weer richting Duitse pompstations gaan. De benzineprijs wordt dertig cent per liter goedkoper, waardoor de prijs volgens Kuster rond 1,70 per liter uitkomt. De literprijs van diesel daalt met veertien cent. De prijsdaling is ingegeven door de Duitse overheid. Voor een periode van drie maanden wordt de accijns verlaagd om inwoners tegemoet te komen vanwege de oplopende prijzen.

Kuster vindt dat Nederland, in ieder geval deels, moet volgen. Op dit moment is de accijns in ons land al met zeventien cent per liter verlaagd, maar de eigenaar ziet graag een verdere verlaging. “We hebben het liefst dat de prijzen meer in evenwicht zijn”, aldus de eigenaar van Kuster Energy. “Het verschil met Nederland wordt nu vijftig cent per liter benzine, dat is wel heel extreem. Ik kan me niet herinneren dat het verschil ooit zo groot was.”

Qua toeloop op woensdagochtend verwacht Kuster drukte, maar geen chaos bij zijn Duitse locaties: “Niet iedereen heeft op hetzelfde moment de tank leeg. Bovendien kan je de komende drie maanden goedkoper tanken.” Bij zijn Nederlandse pomplocaties, waar het bedrijf meer onbemande tankstations heeft, wordt dan weer minder verkocht. “Dat er iets verschil is, daar kan je niets aan doen”, zegt Kuster, die zijn oproep om de accijns in Nederland óók te verlagen herhaald. “Je moet het niet extreem maken, want we hebben aan beide kanten mensen werken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8