Een groen icoonproject is een project waarbij een plek in een stad of dorp groener wordt gemaakt. Op zo’n manier dat er meer variatie komt in planten en dieren. Voorwaarde is ook dat de plek verkoeling biedt bij hitte en regenwater vasthoudt en het gaat om een plek die bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten.

Volgens de jury zijn alle 32 projecten het waard om te realiseren. Bijvoorbeeld omdat ze slimme groene maatregelen treffen of omdat het plan breed gedragen is. Maar in een challenge moeten keuzes worden gemaakt en dat leidde tot de selectie van de beste negen groene iconen. De inzendingen komen vanuit diverse delen van de provincie en variëren van kleine tot grote projecten, van stad tot dorp en van binnenstedelijk tot aan de randen.

Op plek nummer negen is ’t Geune Veld in Lichtenvoorde geëindigd. Daar is een flinke opknapbeurt voor Veld-Oost bedacht. De Gemeente Oost-Gelre gaat samen met bewoners, een ontwerpbureau en een hovenier de wijk groener, aantrekkelijker en klimaatbestendig maken. Op plek nummer twee is geëindigd Linie van Hooff. Op initiatief van een bewonersgroep in Zutphen is een ontwerp gemaakt om een enigszins verwaarloosd speel- en ontmoetingsplein in de stad opnieuw in te richten. Niet zomaar een plek, maar een locatie met historie: vroeger vond je hier het verdedigingswerk en de gracht Linie van Hooff.

Foto: Provincie Gelderland