Afgelopen weekend zijn tien nieuwe Rossel Collectieboomgaarden aangeplant in de Achterhoek. Ze krijgen een plek op erven in De Heurne, Eibergen, Halle, Laren, Neede, Oosterhout, Vorden, Winterswijk en Zelhem. Vrijdag ontvingen tien eigenaren hun bijzondere streekrassen voor de Rossel Collectieboomgaard. Op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde kwamen de nieuwe eigenaren, leden van de Rosselhoogstambrigade, Hennie Rossel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen voor dit bijzondere moment.

De belangstelling voor de Rossel Collectierassen is veel groter dan het huidige aanbod aan Rossel Collectierassen. Er hebben zich 135 liefhebbers aangemeld voor de bijzondere bomen, die dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek voordelig beschikbaar waren. In de zomer hopen Nelles en SLG weer deze actie te kunnen doen met een groter aanbod bomen.

De nieuwe eigenaren van de fruitbomenworden onderdeel van het Achterhoekse netwerk van Rossel Collectieboomgaardeigenaren dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren met een Rossel Collectieboomgaard.

Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG)