De vaccinatietour van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft gezorgd voor bijna tweeduizend nieuwe coronavaccinaties in de Achterhoek. Oost Gelre is de eerste gemeente in Oost Nederland die de negentig procent vaccinatiegraad heeft behaald, wat reden is voor de GGD om af te schalen.

“We gaan niet meer standaard iedere gemeente langs met de vaccinatietour”, laat een woordvoerder namens de GGD weten. Tot november worden nog kleine kernen in Achterhoekse gemeenten bezocht om laagdrempelig te vaccineren, daarna gaat de tour verder in kleinere vorm. Mede door de rondgang is de vaccinatiegraad in de regio hoog. Oost Gelre tikte als eerste de negentig procent aan, op de voet gevolgd door Bronckhorst (89 procent). Ook Aalten, Berkelland, Oude IJsselstreek hebben met een vaccinatiegraad van 88 procent de grens van negentig in het vizier. Winterswijk (86 procent) en Doetinchem (85 procent) scoren het laagst binnen de regio.

In Aalten zijn tijdens de vaccinatietour veruit de meeste prikken gezet, 714 stuks. Bronckhorst heeft met 96 vaccinaties het laagste aantal prikken op een pop-up locatie. In Berkelland zijn nog geen mogelijkheden geweest om langs te gaan bij de vaccinatietour, maar daar komt aankomende week verandering in. De inwoners van de Achterhoek komen niet alleen voor het halen van een vaccinatie naar de pop-up plekken, maar ook met twijfels die ze kunnen bespreken met een arts. “We vinden het ook heel fijn dat mensen ons weten te vinden voor informatie over vaccineren”, aldus een woordvoerder van de GGD.

Burgemeesters trots op inwoners

“Ik wil een groot compliment maken aan onze inwoners, van jong tot oud”, laat burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre weten. “Door ons te laten vaccineren helpen we niet alleen onszelf, maar ook de ander. Samen komen we uit de coronacrisis.” Ook burgemeester Marianne Besselink is blij met de ruim 89 procent die de gemeente Bronckhorst heeft behaald: “Zorgen voor elkaar is onderdeel van het naoberschap dat diep verankerd is in onze gemeenschap. ‘Samen goed gaon’ is ons motto in deze moeilijke tijd.”

Foto: REGIO8