© Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Toeristen en inwoners kunnen steeds meer monumenten in Zutphen bezoeken. Zo’n zeventig vrijwilligers van het Gilde Zutphen zorgen er, in opdracht van het Erfgoedcentrum Zutphen, voor dat de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Sint-Jan en – sinds vorig jaar – de Berkelruïne, geregeld open zijn. En dit jaar komt daar een monument bij: in de zomer opent bezoekerscentrum De Hanzeaat in de Bourgonjetoren. De monumentengidsen van het Gilde Zutphen kunnen daarom versterking gebruiken.

De Bourgonjetoren is vanaf juli vier middagen in de week open; op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gidsen draaien hier altijd in duo’s ‘diensten’ van vier uur. Daarin ontvangen ze de bezoekers. Sommigen willen zelfstandig rondkijken, anderen horen graag de verhalen van de gids over het monument, de geschiedenis en wat er is gebeurd in het gebouw. De gidsen lopen een tijdje mee met ervaren collega’s en krijgen zo voldoende informatie.

Na de Pasen gaat de zomeropenstelling voor de monumenten in. De Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn dan niet alleen op zaterdag- en zondagmiddag open maar ook weer op donderdag- en vrijdagmiddag. De Sint-Jan is met ingang van zaterdag 6 april elke zaterdag open en de Berkelruïne op de laatste zondag van de maand, tegelijk met de koopzondag; de eerste keer is op zondag 28 april. De openingstijden voor alle monumenten in Zutphen zijn van 13:00 tot 17:00 uur.