Maandagmorgen is er een grote brand ontstaan bij Friesland Campina in Lochem. Hulpdiensten werden om 9.30 uur gealarmeerd voor een dakbrand. Achteraf bleek het geen dakbrand te zijn maar een brand in de elektrische installatie. Hierdoor werd er vrij snel opgeschaald naar grote brand. De brandweer uit de regio kwam ter plaatse met een aantal blusvoertuigen, een hoogwerker en een waterwagen. Er was een enorme rookontwikkeling ontstaan. Via twitter werd daarom opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. De Goorseweg en Stationsweg sloot de politie af voor verkeer.

Vanochtend waren dikke zwarte rookwolken te zien die uit het dak kwamen van Friesland Campina. De brandweer ter plaatste had de grote brand, met enige moeite toch redelijk snel onder controle. Maar de brand was nog niet volledig geblust. Wel is de enorme zwarte rookwolk weer weg. “Omdat de brand in de technische installatie zit, in de Electra kabels, moeten wij die brand nog wat beter gaan bestrijden.” Vertelde een woordvoerder vanmorgen ter plaatse rond 11.15 uur. “Dat vraagt nog het één en ander van het brandweerpersoneel gezien de warme omstandigheden.” De woordvoerder heeft geen idee wanneer de brand volledig geblust kan zijn. “Dat hangt af van in hoeverre de brand is doorgeschoven in het pand.” Het personeel van Friesland Campina is ondergebracht bij de gemeente Lochem. die zijn daar vanochtend opgevangen. Het personeel van het naastgelegen bedrijf Wila zijn ook naar buiten gegaan en zijn enige tijd opgevangen bij de parkeergarage aan de overkant van de weg. “Er is gelukkig geen sprake van gewonden of vermiste personen.” Vertelt de woordvoerder opgelucht.

De brand trok ook veel aandacht op de sociale media. Doordat er door de brand erg veel rook vrijkwam was er een bericht geplaatst op Twitter om ramen en deuren te sluiten. Ook werd opgeroepen om de mechanische ventilatie uit te schakelen om zo de rook buiten te houden. ”Het stinkt enorm” lieten Lochemmers in de Facebookgroep van Lochem weten.

© Foto: Nicole Arendsen

Meer foto’s in ons fotoboek