De eerste week van April 1945 was het zover, de Canadezen trekken de achterhoek in en verschillende plaatsen in de Gemeente Bronckhorst worden bevrijd, al is er dan niet veel gevochten in deze streek, toch lieten verschillende burgers en militairen hun leven.

”Wij leven nu in vrijheid, maar als wij om ons heen kijken is het overal onrustig en wordt er nog steeds Oorlog gevoerd. Wij hebben dus van dit alles niet veel geleerd” aldus Gerrit Bruggink, Vice President van de Royal Canadian Legion Liberation of the Netherlands Branch 005. ”Toch hebben wij van dit alles wel iets geleerd, herdenken en gedenken voor diegene die voor onze vrijheid hebben gevochten of op de achtergrond veel verzet werk hebben geleverd” laat Bruggink weten.

Binnenkort komen er weer 101 Canadezen naar Nederland om te kijken hoe wij herdenken en hoe wij onze vrijheid vieren op 5 mei. De vlag kan dus uit in de eerste week van april. Wel laat Gerrit weten dat dit met respect moet gebeuren en de vlag instructies moeten worden nageleefd.

© Foto: Gerrit Bruggink