©️ Foto: REGIO8

Het Bronckhorster dorp Hengelo staat aan de vooravond van de jaarlijkse wegraces op de Varsselring. Driehonderd coureurs scheuren zaterdag en zondag over het circuit, deze editie staan er twee Hengelose gezichten aan de start: De HAMOVE-voorzitter Hessel Lubbers en mede-Hengeloër Wesley Ankersmid.

“Ik was eerst niet van plan om mee te doen, maar het bestuur heeft mij toch over de drempel geduwd om toch maar te rijden”, zegt voorzitter Lubbers. “Ik ga dus ook lekker genieten op de baan.” Hengeloër Ankersmid weet nog goed hoe het racevirus bij hem begon. “Ik ging altijd met vrienden naar de race toe, toen dachten wij al: ‘Het zou mooi zijn als wij hier ook een keer aan mee kunnen doen'”, zegt Ankersmid. “Dat bleef bij dromen, totdat wij drie jaar geleden de stoute schoenen aantrokken en een allemaal een racemotor hebben gekocht.”

Ankersmid deed vorig jaar ook al mee aan de races in Hengelo, toch stapt hij nu met een heel ander gevoel op de motor. “Vorig jaar was alles nieuw voor mij, toen was de spanning heel hoog”, zegt de coureur. “Nu ik meer ervaring heb ben ik toch een stuk rustiger, we hebben vooral veel zin om aan het seizoen te beginnen.”

De kersverse coureur heeft zich aangesloten bij het Hengelose motorsportteam Performance Racing Achterhoek en rijdt het volledige wegraceseizoen, met races in Nederland, Duitsland, België en Tsjechië. “Dat kwam door vorig jaar, toen ik in Hengelo wilde rijden kon ik onderdak bij hen krijgen”, zegt Ankersmid. “Toen ben ik een paar keer met hen mee geweest. Dat is zo goed bevallen dat ik dit jaar voor Performance Racing kan gaan rijden.”

HAMOVE-voorzitter Lubbers hoopt meer dan zesduizend bezoekers te verwelkomen en is blij dat alles tot nu toe soepel verloopt in zijn eerste jaar als voorzitter. Wel nam het maken van een stikstofberekening weer veel tijd in beslag. “Al die berekeningen moeten weer worden gemaakt en ingediend, dat is ieder jaar zo”, zegt Lubbers. “Wij hebben zo’n fantastisch team met vrijwilligers, zij hebben zo veel ervaring en expertise dat het bijna vanzelf gaat.”

Het is voor de twee Hengeloërs mooi om samen mee te doen op hun thuiscircuit. “Het is heel bijzonder om in Hengelo te rijden”, zegt Ankersmid. “Wij rijden vaker dit jaar, maar om in je thuisplaats aan de start te staan blijft speciaal.” Lubbers vindt het mooi om te zien dat Ankersmid ook dit jaar weer meedoet: “Hoe meer Hengeloërs, hoe beter, we hebben gezonde rivaliteit. Ik gun Wesley een podiumplek.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8