Sinds zaterdag 22 januari is Museum Smedekinck een pronkstuk rijker. Bennie Elsman en Daniël Krikke van Brandweer Zelhem boden het museum die dag de waarschijnlijk oudste nog werkende “Jan van der Heijden brandspuit” in Nederland aan. Het werktuig heeft een rijke historie.

Jan van der Heijden bouwde de brandspuit in 1691 voor de brandweer van Amsterdam. Het werktuig, dat de eerste circa 40 jaar was bevestigd op sleden, werd getrokken door paarden. Vier brandweerlieden, die om het kwartier werden afgelost, bedienden de pomp. Anderen droegen het water in leren emmers naar de koperen bak van het werktuig. De brandspuit is in zijn ruim 330-jarig bestaan nogal eens verhuisd en van de radar verdwenen. De eerste verhuizing was in 1730 naar de gemeente Wormerveer, waar de spuit algauw werd voorzien van karrenwielen, om hem over de zand- en veenwegen in het buitengebied te kunnen vervoeren. De volgende verhuizing was rond 1850 naar de gemeente Zelhem, waar het werktuig tot circa 1935 dienst deed.

De “Jan van der Heijden brandspuit” werd in ontvangst genomen door Ben de Vries en Willy Graffelman van Museum Smedekinck. De brandspuit staat te pronken in De Schure, waar het publiek het elke zondag van 13.30 tot 17.00 uur kan bewonderen.

Foto: Museum Smedekinck