Honderden Hengeloërs hebben zaterdag gezamenlijk het volkslied van hun dorp gezongen op het grasveld van park De Bleijke. Wat begon als een zoektocht naar een opname van het lied, eindigde in de opname van een heuse speelfilm.

“Anderhalf jaar geleden werden wij gebeld met de vraag of er een gezongen versie was van het Hengels volkslied, maar dat hadden wij niet”, schetst Frans Geurtsen, voorzitter van de historische vereniging De Olde Kaste. “Toen zijn we gaan brainstormen over wat we zouden kunnen doen en dat is helemaal uit de hand gelopen.” Filmmaker Rudie Kreunen werd bij het project betrokken en toen ging het balletje snel rollen. “We begonnen met een heel klein filmpje, maar ja, als ze mij dan vragen ga ik er toch een speelfilm van maken met een beetje humor er in, en dan wordt het steeds meer”, aldus Kreunen. “We zijn nu zo’n beetje op driekwart van de opnames.”

Kreunen maakte eerder echte Hengelose filmklassiekers zoals ‘Leo Lont de neef van James Bond’ en ‘Miami Vice in de Hengelose mais’. Samen met de historische vereniging besloten ze de zoektocht in een film te gieten met als naam :’Het Spookt in Hengelo’. “De film gaat over het zoeken van het bestuur naar het originele document van het Hengelose volkslied”, aldus Geurtsen over de film. “Als je het dan gevonden hebt en je weet de tekst, dan ga je zingen.”

En dat zingen werd zaterdag gedaan. Naast de inwoners van Hengelo waren ook koren en muziekverenigingen uit het dorp aanwezig om het volkslied te zingen. Het lied werd begin jaren veertig van de vorige eeuw geschreven en geeft een beeld van Hengelo in die tijd. “Het gaat over de paardenmarkten, Hengelo was vroeger een heel groot paardendorp en over de landbouw gaat het”, schetst Roelof van Gijssel van het Hengelo’s Gemend Koor. “En natuurlijk over onze grote mooie Remigiuskerk”, vult Geurtsen aan met een stukje tekst uit het lied. “Daar middenin het dorpje daar staat een oude kerk.”

Het Hengels volkslied wordt de apotheose van de nieuwe film van Kreunen. Eind januari gaat ‘Het Spookt in Hengelo’ in première.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8