In de nacht van zaterdag op zondag zijn bij een brand in twee veeschuren in Aalten 450 varkens gestorven. Ook is er asbest vrijgekomen. De brandweer trok met veel materieel uit en schaalde op naar ‘zeer grote brand’. Omwonenden werden geadviseerd ramen en deuren te sluiten.

Rond 02.00 uur rukte de brandweer met spoed uit naar een brandende veeschuur aan de Brakenweg in Aalten. Ondanks de grote brandweerinzet kon niet worden voorkomen dat de schuur afbrandde. Een naastgelegen tweede veeschuur werd door brandweerlieden geruime tijd natgehouden, om uitbreiding van het vuur te voorkomen. Maar ook die inspanningen mochten niet baten, want later stonden beide schuren in lichterlaaie. In de schuren stonden koeien en varkens. ”Er zijn 170 varkens gered en 450 omgekomen” aldus een brandweerwoordvoerder bij Omroep Gelderland. In een van de stallen stonden ook enkele tientallen koeien, ook die zijn ongedeerd.

Bij de brand kwam veel rook en zelfs asbest vrij. Daarom werd rond 03.15 uur een NL-alert verzonden, waarin omwonenden werden geadviseerd ramen en deuren te sluiten.bHet blussen van de brand nam veel tijd in beslag. Zelfs toen het al licht was, werd er nog nageblust. Inmiddels is de rookontwikkeling afgenomen. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is er geen asbestverspreiding buiten het brandgebied.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend. Wel weet een woordvoerder te melden dat de brand vermoedelijk is begonnen in een kleinere schuur die naast de twee grote veeschuren stond.

© Foto: RTV Ideaal