Tonny Stoltenborg (69) uit de Achterhoek gaat komende maand twintig dagen aandacht vragen voor duurzaamheid. Dat doet hij niet zomaar: hij wil geld inzamelen voor de aanleg van een voedselbos in Winterswijk. Tonny vraagt de aandacht op een bijzondere manier, want hij gaat in twintig dagen tijd fietsend naar Grenoble in Zuid-Frankrijk en niet op een elektrische fiets, maar een oranje velomobiel, in de volksmond banaanfiets.

Waarom Tonny dit doet? Hij zegt al heel erg lang bezig te zijn met duurzaamheid, natuur en milieu. Tonny heeft al voor verschillende instanties gewerkt. “Ik wil de wereld goed achterlaten voor het nageslacht en daarom ook iets concreets doen.” zegt Stoltenborg bij Omroep Gelderland. In Winterswijk moet een voedselbos aangelegd worden en aan de fietstocht naar Frankrijk heeft Tonny een crowdfunding gekoppeld. Voor dat voedselbos moet 1 miljoen euro bij elkaar worden gebracht. “Ik wil in Winterswijk graag een voedselbos van 10 hectare aanleggen. Hiermee wil ik aan onder andere boeren laten zien, hoe je dat zou kunnen gaan doen. De afstand van Winterswijk naar Grenoble is ongeveer duizend kilometer. Dat is 1 miljoen meter. Per meter zou ik dus graag een donatie van 1 euro ontvangen.”

Grenoble is niet voor niets gekozen. Eind oktober vindt daar namelijk de Green Leaf-bijeenkomst plaats. Hier worden de nieuwe genomineerden bekend gemaakt voor de European Green Leaf Award. Dat is een prijs die de gemeente Winterswijk precies een jaar geleden won.

Foto: Omroep Gelderland