© Foto: RTV Ideaal (archief)

De invallen in Doetinchem en Dodewaard zijn onderdeel van een veel groter onderzoek en een reeks aan invallen die op vrijdag zijn gedaan. De politie heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie 79 doorzoekingen gedaan en 42 mensen aangehouden. Er zijn in ieder geval twee drugslabs gevonden, een cocaïnewasserij, meerdere kilo’s drugs, vuurwapens, vier miljoen euro aan cash en verschillende luxe goederen, zo shrijft Omroep Gelderland. Het is niet bekend wat er in Doetinchem en Dodewaard is gevonden. Er waren ook invallen in Duitsland en België.

Al in september 2020 begon een onderzoek naar eigenaren en beheerders van Exclu, een dienst voor versleutelde communicatie. Het onderzoek richtte zich op de eigenaren en beheerders van de dienst. Ze worden ervan verdacht als criminele organisatie andere criminelen te hebben gefaciliteerd. Uiteindelijk kon de versleutelde communicatie worden gekraakt en kon de politie vijf maanden lang de communicatie van criminelen mee gelezen. De aangehouden personen zijn gebruikers, eigenaren en de beheerders van de dienst Exclu. Van de gebruikers wordt gedacht dat ze in georganiseerd verband misdrijven hebben gepleegd.

De politie deed op vrijdagochtend twee invallen in Doetinchem, de eerste bij een bedrijf aan de Varsseveldseweg en de tweede een paar honderd meter verderop bij een woning aan de Bunderhorst.

© Foto: RTV Ideaal (archief)