Het Oost-Gelders Streektaaldictee kreeg in De Gouden Karper in Hummelo donderdagavond in de categorie Olde Winnaars met Gerard Bomers een vertrouwde naam op de eerste plek. Bomers is een deelnemer van het eerste uur en schaart zich elk jaar bij de beste drie. In de categorie Ni-je Winnaars ging Jan Oonk met de eer strijken. Miriam Koning en Willy Mentink eindigden ex aequo op de tweede plaats.

Het streektaaldictee stond ditmaal in het teken van het weer. Voorafgaande aan het dictee maakte Gerrit Vossers zijn opwachting met een opwekkend waerpräötje. Gerrit vertelde, dat als het op 11 november de hele dag helder weer is, dat ons dan in het nieuwe jaar een strenge winter wacht. Diana Abbink bracht het Achterhoekse deel van het dictee. Oud-onderwijzer, schrijver en muzikant Henk van Aalten nam het Liemerse deel voor zijn rekening. Dat deed hij voor de laatste maal. Voorzitter Hans Beernink sprak een dankwoord uit en roemde Van Aalten voor zijn inbreng.

Hans Beernink, oprichter en voorzitter van het Oost-Gelders, stelde na afloop tevreden vast, dat de deelnemers opnieuw een mooi dictee voorgeschoteld kregen, waarbij juryvoorzitter dr. Lex Schaars niet al te vaak hoefde in te grijpen om verwarring over de spelling van woorden weg te nemen. Beernink constateerde wel een verdere afname van het aantal deelnemers. Dit jaar kwamen daar ook nog diverse afmeldingen bij van deelnemers, die vanwege corona het evenement niet durfden te bezoeken. “We gaan stevig nadenken over de toekomst van het dictee”, aldus Beernink.

Foto: Oost-Gelders Streektaaldictee